![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC3g_vc9PPDVgXQ94SeTpe519e3TqMSEtYZVQUuiwQIGjjzSexM35LTAj9qE2YeGmTvkAanHsiodur7xkkqjXGCMeYYsrocjwrH_N1nX_K4v8YUb1NHIzcNafXj1RXYK5-qnAwF25lJhkN/s320/caca.bmp)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9nw8ClSbnSbUcVMwGrfkl9D5z7jdeIL18Ar7LP1UdExpoS3ZLC5381g4UGC-xUDP08_WBRbwq1GWIF5rSWSrApkiEaR2y58yp_VvyiN4VNd5cy2Nzo07iU0k1FwqLx5E7vORNsuwdZJug/s320/kaaaa.jpg)
Presiunea s-
-ului
- Click Dreapta: apăsarea o singură dată a butonului din partea dreaptă a mouse-ului
- Dublu Click: apăsarea de două ori succesiv a butonului din partea stângă a mouse-ului în interval de o secundă fără a mişca mouse-ul din loc.
Selecţia
- selecţia simplă: se face click pe un obiect. Astfel acesta devine selectat.
- selecţia multiplă: se face fie ţinând click apăsat şi descriind o zonă dreptunghiulară care să cuprindă obiectele care se doresc selectate, fie ţinând apăsată tasta “ctrl” cât timp selectăm simplu toate obiectele dorite.
- deselecţia: se face un click în afara oricărui obiect.
Comparativ cu anterioare rewriters cu DVD-ul 20x de scriere / citire de viteză, în scris, timp, a scăzut de la 4 minute si 38 secunde la 4 minute şi 18 de secunde.În plus, utilizatorii pot de asemenea beneficia de un nou adăugat funcţiei ", a tăcut joacă."
Silent Play vă permite utilizatorilor de control la citit viteza. Atunci când utilizatorii nu au nevoie de astfel de viteza de citire mai mare, cum ar fi mass-media în timpul redării, el / ea poate citi mai mic de viteză şi de zgomot supărător va fi redusă în mod semnificativ. GH22 nu numai utilizatorii cu oferta cea mai avansată tehnologie cu cea mai rapidă DVD + / - viteza de scriere, dar este, de asemenea, "user-friendly" lăsat utilizatorii de control de viteză pentru a citi mai liniştită şi mai plăcut de lucru de viaţă.
De foarte multe ori văd titluri captivante care, după ce citesc articolul, ajung la concluzia că am fost înşelat de autor, pentru că el a abordat alt subiect decât cel care l-a scris la titlu, sau în cel mai bun caz, subiectul anunţat în titlu l-a atins doar tangenţial. Cu astfel de titluri poţi face pe cititor să citească odată un articol de al tău, dar rişti să-l respingi pentru totdeauna ca să nu mai citească şi alte articole care urmeză să le scrii în viitor. Verifică bine cât de bine se potriveşte titlul articolului cu conţinutul.
Separatia de culoare este utima faza in care ajunge un document inainte de a fi tiparit. De fapt tot procesul de pregatire al unui document ar trebui sa aiba in vedere faptul ca la un moment dat trebuie ca tot ce se afla in fisier va fi separat pe planuri separate de culoare.
In principiu, separatia consta in impartirea pe mai multe planuri de culoare a unui document.
1. De ce avem nevoie de separatie ?
Orice culoare pe care o vedem si incercm sa o tiparim, poate fi desompusa in componentele sale primare. Fiecare obiect de fapt, reflecta lumina. Lumina se descompune in cele trei componente: RGB (Red, Green, Blue). Pentru a putea reproduce o culoare, trebuie ca intr-un fel sa existe un "ceva" care sa reflecte acea culoare. mai precis componentele RGB ale culorii respective. Monitoarele sunt dispozitive care decodifica un semnal electric si genereaza culorile prin suprapunere de lumina. Cand nu se bombardeaza cu nimic, este obtinuta culoarea negru. Cand este intensitate maxima de radiatie pe fiecare canal, se obtine culoarea alba. Prin amestecu luminii rosii, verzi si albastre, se obtine un numar foarte mare de culori. Oricum, numarul de culori este mai mic decat cel din specrtul vizibil. Insa aceste culori formeaza ceea ce se numeste un "spatiu de culoare".
Deoarece este un spatiu in care cantitatea maxima din fiecare componenta e necesara pentru a se obtine culoarea alb, acest spatiu se numeste ADITIV. El caracterizeaza dispozitive care emit lumina.
In momentul in care se imprima o culoare, se foloseste un model SUBSTRACTIV de descriere a culorii.
Exista si alte spatii de culoare decat acesta dintre cele mai importante, le amintesc pe HLS, CMY, CMYK si Lab. Ultimul este un spatiu matematic ce descrie cel mai fidel culoarea.
Spatiul de culoare pe care se bazeaza metodele de tiparire este spatiul CMYK (Cyan, Yellow, Magenta, blaK).
Despre separatie este vorba ori de cate ori e necesara descompunerea unei culori in culorile primare. Fie ca e vorba de fotografie, tipar, televiziune sau vizualizare pe monitor. La un moment dat, aceasta notiune apare, chiar daca este ignorata. Prima separatie pe care o intalnim cand prelucram o imagine digitala este separatia RGB. Practic se genereaza 3 canale de culoare.
In principiu, daca am trai intr-o lume cu vopsele perfecte si cu o hartie care sa reflecte un alb perfect si care sa nu creeze probleme la contactul cu cerneala, in momentul in care am dori sa tiparim, separatia RGB ne-ar fi suficienta. Nu ar trebui decat sa inversam culorile si am obtine o separatie CMY. Problemele mari apar din cauza imperfectiunilor materialelor pe care putem sa le folosim in industrie. Pentru a se compensa aceste imperfectiuni, se foloseste vopseaua neagra.
Desi spatiul de culoare CMYK este format din suprapunerea a 4 culori, acest spatiu are mai putine culori decat spatiul RGB, care are mai putine culori decat spatiul Lab. Culorile care exista intr-un spatiu si nu se regasesc in alt spatiu, sunt culorile iesite din gama.
Spatile RGB si CMYK sunt 2 spatii care se intersecteaza. Desi in CMYK exista mai multe culori decat in RGB, sunt nuante de negru si tonuri inchise care nu pot fi reproduse in RGB, dar se pot reproduce in CMYK.
In esenta, de separatie este nevoie pentru a putea reproduce o culoare. Sau pentru a putea tipari o culoare. Mai exista un model de separatie pe hexacrome plate CMYKOG (Cyan, Yellow, Magenta, blaK, Orange, Green) dar nu este prea folosit.
2. Cum se face separatia ?
Se porneste de la un document intr-un program oarecare. Sa presupunem ca este vorba de FreeHand. In Corel, Quark, Illustrator, trebuie sa tii cont de aceleasi principii. Documentul presupunem ca este plin cu tot ce trebuie pentru a avea o lucrare complexa.
Cateva reguli trebuie sa le subliniem inainte de a incepe treaba. Vopselele speciale au uneori caracteristici tehnice diferite de vopselele de proces (densitate, vascozitate). Asta face ca un gradient de la 0 la 100 de culoare sa arate bizar si neintuitiv in functie de caracteristicile vopselei. De aceea e bine sa se evite pe cat posibil suprapunerea de culori speciale, sau culori speciale si culori de proces. Asta pentru ca exista riscul sa nu se obtina culoare pe care intuitiv ne-o dorim, ci o ciorba maronie si ciudata.
Captura de mai sus evidenţiază un prim fapt important pentru mulţi: are interfaţă în limba română! Există patru secţiuni: Curăţire, Probleme, Unelte şi Opţiuni. Apelând la Curăţire veţi face evident curăţenie. După cum puteţi vedea tot din captură, puteţi alege camerele în care să facă curăţenie: unde în Windows, ce parte din care programe. Puteţi opta pentru curăţenie majoră (ca de Paşte şi de Crăciun), dar atenţie că se vor şterge şi informaţii precum lista celor mai recent deschise fişiere în MS Word - nu este ceva vital, dar să nu spuneţi că nu aţi fost prevenit. Citiţi cu atenţie lista şi optaţi pentru formula de curăţenie dorită. Şi apelaţi periodic la CCleaner. Îl găsiţi mereu uşor şi rapid dând click dreapta pe Coşul de Gunoi (Recycle Bin).
Dacă daţi click pe butonul Probleme, CCleaner va analiza dacă sunt probleme. Unde? Din nou, acolo unde alegeţi Dvs (fişiere dll orfane, extensii nefolosite, programe vechi, scurtături…). După ce a găsit problemele (butonul Scanează pentru probleme) apăsaţi butonul Rezolvă problemele selectate. La rezolvare programul vă întreabă dacă doriţi să faceţi o copie de siguranţă a regiştrilor: foarte recomandat să răspundeţi pozitiv invitaţiei, mai ales dacă sunt multe probleme identificate.
Personal folosesc frecvent programul şi pentru a treia activitate a sa, Unelte. Mda, nu am idee de unde acest nume. De la “unelte” puteţi face două lucruri: să dezinstalaţi programe; şi să modificaţi programele ce se lansează deodată cu sistemul de operare. Într-adevăr, Windows are încorporat în Control Panel aplicaţia Add/Remove Programs. Dar în timp ce soluţiei Windows îi trebuie minute în şir să afişeze lista aplicaţiilor instalate, CCleaner se descurcă aproape instantaneu. Şi funcţia de control a programelor care se lansează automat este foarte utilă, pentru că aproape sigur nu aveţi nevoie de toate înşirate acolo.
ATENŢIE: La instalare CCleaner vine cu Yahoo! Toolbar. Dacă aveţi şi folosiţi Yahoo! Toolbar, atunci nu vă deranjează aceasta. Dacă nu doriţi (ca şi mine) Yahoo! Toolbar, nu vă faceţi probleme: în timpul instalării (şi acest proces este în limba română!) veţi putea opta pentru neinstalarea aplicaţiei Yahoo!. Acestea fiind spuse, vă invit să descărcaţi programul şi să îl ţineţi mereu la îndemână. Ca şi mătura de lângă chiuvetă (sau de după uşa de la bucătărie… sau de la cămară… sau de unde o fi ea).
Nu cu mult timp in urma, virusii Web si de e-mail erau cel mai de temut inamic al utilizatorilor. Desi viermii si virusii inca produc multe pagube prin compromiterea si pierderea de date, o noua amenintare, cunoscuta sub denumirea de spyware, fura productivitatea utilizatorilor si, implicit, linistea acestora. Eticheta de "spyware" se poate aplica programelor legale, dar suparatoare, carora utilizatorii le permit instalarea pe sistemele lor sau programelor care se instaleaza fara permisiune. Ambele tipuri de aplicatii consuma resursele calculatorului, incetinesc conexiunea la Internet, spioneaza activitatea de navigare si chiar forteaza redirectionarea browserului Web. Pentru a ne incadra in scopul acestui articol, vom numi prima categorie adware, iar pe cea de-a doua, spyware. Programele adware isi expun intentiile, vin cu un uninstaller si pot fi curatate din sistem. Programele spyware, pe de alta parte, se instaleaza fara permisiune si sunt aproape imposibil de indepartat fara asistenta.
O serie de programe anti-spyware au aparut pe piata pentru a furniza aceasta asistenta. Noi am evaluat zece utilitare, care au ca scop detectarea si indepartarea spyware si adware de pe PC-uri, analizand rata de detectare, viteza de scanare, abilitatea de a preveni instalarea aplicatiilor nedorite, precum si usurinta in utilizare. Am fost placut surprinsi sa descoperim cateva programe care s-au descurcat foarte bine, curatand sistemele infectate si prevenind noi infestari.
PC World a testat produse care variaza ca pret intre 20 si 40 USD, apartinand unor vendori precum Allume Systems (fost Aladdin Systems) cu produsul Internet Cleanup, Aluria Software - Spyware Eliminator, Computer Associates - Etrust - PestPatrol AntiSpyware, InterMute - SpySubstract Pro, Network Associates - McAfee AntiSpyware, Sunbelt Software - CounterSpy, si Webroot Software - Spy Sweeper. In plus, am testat si doua programe gratuite - Ad-aware SE Personal de la Lavasoft si Spybot Search & Destroy de la Safer Networking - plus un al treilea program gratuit, destul de greu de utilizat, dar eficient, HijackThis de pe Merjin.org. Nu am inclus HijackThis in graficele noastre deoarece, spre deosebire de celelalte, acesta nu scaneaza posibilele infectari. De asemenea, am testat un produs beta, Windows AntiSpyware, care s-a numit pana anul trecut Giant Software AntiSpyware.
Am confruntat utilitarele cu 45 de programe adware si spyware, des intalnite in activitatea noastra. Aceste aplicatii au creat 81 de fisiere si procese separate, ceea ce s-a dovedit o adevarata provocare pentru utilitarele noastre. Infectiile spyware pot incepe cu o singura instalare de software publicitar. Adesea, programele adware anunta userul de intentiile sale, iar acesta accepta fara sa citesca acordul de instalare. Dar, desi multe cauta aprobare inaintea instalarii, nu toate sunt atat de transparente. Chiar si software-ul gratuit care promite doar advertising limitat se poate transforma intr-un sistem plin de spyware, prin descarcarea si instalarea altor aplicatii third-party.
Eliminarea intrusilor
Mai intai am testat capacitatea de eliminare a componentelor active ale unui spyware; apoi am analizat capacitatea fiecarui utilitar de a preveni in timp real instalarea.
Spyware-ul adesea ataca browser-ul de Internet al utilizatorului, schimbandu-i setarile pentru home page si search, redirectionandu-l catre pagini de Internet cu un continut nedorit. Mai rau, inversarea redirectionarilor automate poate fi foarte grea atunci cand sunt monitorizate si pastrate de procese active. Utilitarele au avut cele mai mari probleme in repararea modificarilor facute la paginile de home si search ale browserului.
Astfel de schimbari nu incarca automat spyware, dar daca utilizatorul apasa pe acel buron de meniu, poate incepe o infectare.
Calea catre succes
Al zecelea program al testului nostru, HijackThis (Merjin.org), nu este un scaner traditional. HijackThis furnizeaza un raport cu toate procesele active, cheile de registri si continutul directoarelor din startup, BHO-uri si serviciile gasite in sistem. Cu ajutorul acestui program puteti localiza si indeparta paragrafele suspecte sau nedorite. Desi pentru identificarea unor astfel de intrari este nevoie de un utilizator experimentat, programul este indeajuns de usor pentru a putea fi folosit si de un utilizator mai putin experimentat. Cei mai putin experimentati pot posta raportul programului pe diferite forumuri pe Internet pentru asistenta in identificarea proceselor indezirabile
Am folosit acest program simultan cu Add or Remove Programs din Control Panel. Am fost surprinsi sa gasim cate un uninstaller pentru aproape fiecare dintre cele 45 de aplicatii adware/spyware de pe sistemul nostru infectat (pentru a putea rula aceste uninstallere trebuie sa stiti carui program corespund). Folosindu-le si urmand HijackThis - care identifica si stergea componentele active neinlaturate de la dezinstalare - am obtinut cel mai bun scor, omorand toate elementele care au infectat sistemul. Acelasi rezultat l-am obtinut si cand am folosit CounterSpy pentru scanare impreuna cu HijackThis. Nici o alta abordare nu a oferit un procentaj maxim.
Monitorizare in timp real
Capacitatea de a indeparta amenintarea spyware de pe un PC este vitala, dar prevenirea infectiei este preferabila. Una dintre cele mai bune unelte in aceasta privinta este Spybot. Folosindu-se de Resident TeaTimer, utilitarul ne-a avertizat de fiecare data cand un program a incercat sa faca modificari in registrii sistemului. Chiar si procesele spyware capabile sa se incarce automat in memorie au fost raportate si impiedicate sa modifice registrii.
Spybot mai include o caracteristica prin care protejeaza fisierul Hosts de modificari. Hosts furnizeaza o harta pentru browser, unde fiecare intrare este compusa dintr-o adresa Web si adresa IP catre care este directionat browserul.