joi, 10 aprilie 2008

Densitometru



Ce este un densitometru?

Densitometrul este un echipament care poate măsura lumina care trece printr-un film tipografic. Calibrat la o sursă de lumină
de o anumită intensitate, densitometrul poate calcula denstitatea negrului (adică cât de negru este fonta produsă de imagesetter), respectiv procentajul unui raster.

Folosirea unui densitometru este destul de importantă pentru calibrarea echipamentului şi pentru menţinerea calităţii procesului de pre-press. Dacă vă convingeţi că:

Densitatea negrului este peste DMax = 4,
Procentajul rasterului are o abatere maximă de ±1%,
Punctul este suficient de clar (conturul este clar chiar şi sub o lupă puternică),
puteţi considera că filmul este de calitate bună, şi eventualele probleme tehnologice provin din altă parte. Primele două verificări pot fi făcute doar cu un densitometru.

Calibrarea imagesetterului este iarăşi imposibilă fără un densitometru. Calibrarea este un procedeu care corectează dot gain-ul care se produce în imagesetter: imagesetterele capstan au un dot gain de circa 10%, adică un raster de 50% iese aproximativ 60% pe film. Astfel RIP-ul va predistorsiona punctele de raster: pentru a produce un raster de 60%, va expune un raster de circa 50%, ştiind că pe film va ieşi valoarea dorită, adică 60%. Predistorsionarea se face pe baza curbei de răspuns a imagesetterului, ce se trasează pe baza măsurătorilor făcute cu un densitometru.
Densitometrele sunt de obicei destul de precise (cu o eroare de sub 0.5%), deci nu merită să cumpăraţi densitometre foarte scumpe: precizia unui densitometru mai vechi şi mai ieftin este suficient de bună să vă calibraţi imagesetterul.

Niciun comentariu: